Versetul zilei

„Să-ți respecți tatăl și mama“ este prima poruncă însoțită de o promisiune „ca să-ți fie bine și să ai viață lungă pe pământ!“.

Efeseni 6:2-3 (NTR)

Like Share Subscribe

de Robert Ion - 28 Martie 2022

Like Share Subscribe

Astăzi, influencerii sunt acele persoane din mediul online care emit opinii pe diferite teme, modelând astfel mințile crude. După standardele actuale, cei care au între 1.000 și 40.000 de “followers” sunt micro influenceri, cei care au între 40.000 și 1.000.000 de “followers” sunt macro influenceri, iar cei cu peste 1 milion sunt mega influenceri.

Isus Hristos a avut la început doar 12 “followers”. Prea puțin după standardele de astăzi: cu acest număr nu s-ar înscrie azi în niciun top, cu 12 “followers” nici măcar nu contezi. Este foarte interesant să vezi că uneori Domnul Isus a refuzat “followers” pe care îi trimitea acasă (Marcu 5:18,19). Alteori le poruncea să nu vorbească despre El, refuzând reclama gratuită (Luca 4:41). Nu era ca influencerii de astăzi de pe YouTube, Instagram sau TikTok, nu era nici ca oamenii mari ai istoriei moderne. Era diferit. De fapt, toți marii lideri ai lumii au scris cărți, au revoluționat știința, au condus armate, au cucerit imperii, s-au înconjurat de oameni puternici și loiali și astfel au ajuns pe culmi. El n-a scris nicio carte, n-a condus nicio armată,chiar a poruncit să băgăm sabia înapoi în teacă. S-a înconjurat doar de oameni simpli, dintre care, în final, unul L-a trădat, iar ceilalți L-au părăsit. Omenește vorbind, El ar fi trebuit să fie înghițit de istorie și uitat; totuși, astăzi El este Cel care domină și împarte istoria în două: înainte și după Hristos.

Influencerii de astăzi se bat pentru mintea noastră. În mintea ascultătorului trebuie zugrăvită o anumită imagine cât mai clară cu putință. Înmomentul în care imaginea despre ceva sau cineva este clară în mintea noastră, atunci urmează acțiunea în concordanță cu imaginea care nis-a livrat. Pentru a fi mai clar vă ofer două exemple. Un anume partid politic caută să prezinte electoratului pe adversarii lor politici într-oimagine de partid corupt și incult, în timp ce ei se recomandă competenți și morali aceluiași electorat. Când această imagine este bine conturată în mintea oamenilor, nu mai este nevoie să le spui cum să voteze; deja o vor face singuri conform imaginii pe care o au despre unii sau alții.

Al doilea exemplu este din sfera spirituală, uneori formându-ne o imagine deformată despre ce înseamnă să fi creștin. Această imagine arată cam așa: să fi creștin înseamnă să pierzi toate bucuriile tinereții, înseamnă privare de frumos și de viață. Să fi creștin este sinonim cu tristețea și eșecul vieții.Dacă această imagine a prins contur în mintea cuiva, următoarea lui acțiune va fi să părăsească adunarea și să caute bucuria în altă parte.

Astăzi, ca să poți fi un mega in fuencer, ai nevoie de platforme puternice de comunicare. Cel care deține azi canalele de comunicare mass-media, acela conduce narațiunea vremii; el poate livra, filtra și cenzura conținutul. Când reușește să aducă oamenii în fața ecranului, influencerul este cel care conduce povestea, iar privitorii îi ciugulesc din palmă. Printr-un lockdown fzic și spiritual, dar cu libertate totală la ecran și telecomandă, “succesul”este garantat.

Canalul principal de comunicare al lui Dumnezeu rămâne Biblia. Dacă ne îndepărtăm de Biblie și ne aruncăm în brațele Internetului suntem în mare pericol. Din nou lupta pare inegală: o carte versus arsenalul de televiziuni și de platforme sociale. Oare tehnologia va înghiți cărțile? Să aruncăm o privire în viitor să vedem: “Și i-am văzut pe cei morți, mari și mici, stând în picioare înaintea tronului; și au fost deschise niște cărți. Și a fost deschisă altă carte, care este a vieții. Și morții au fost judecați după cele scrise în cărți, potrivit faptelor lor”. La final, Cartea învinge!

Microsoft a patentat un proiect sofware prin care permite oamenilor în viață să vorbească cu cei care au murit, contra costa, desigur.

Inteligența artificială poate reține chip-ul, amprenta, vocea defunctului, de asemenea îi poate memora discuțiile, prietenii, călătoriile și multe alte informații personale. Pe baza acestor informații, Microsoft poate “aduce la viață” pe cel mort. Însă toate aceste informații sunt scrise și în altă parte, în niște cărți. Iar la judecată nu se vor folosi postările noastre de pe Facebook, ci cărțile. Acolo informația este obiectivă și completă.

Cei mai mari consumatori de conținut online sunt copiii și tinerii, - ei sunt followerii influencerilor de astăzi și ei sunt cei care vor acționa mâine. Mulți creștini își doresc să fie influenceri pozitivi; nu știu să spun dacă este bine sau rău, vreau doar să afirm că există o cale mai bună pe care o arată Biblia: “în toate fiind tu însuți un model de fapte bune; în învățătură, nestricăciune” (Tit 2:7).

Modelul este altceva decât influencerul. Modelul lucrează, îl vezi transpirând și cheltuind, apoi vorbind. Influencerul poate vorbi drept și trăi strâmb, modelul este drept şi în vorbire, şi în trăire. Dumnezeu ne cheamă să fim modele, nu influenceri, pentru că influencerii primesc răsplata pe pământ, iar modelele o primesc în cer. Domnul Isus este Modelul, El este prototipul și matrița vieții din belșug.

Pentru că la aceasta ați fost chemați; pentru că și Hristos a suferit pentru voi, lăsându-vă un model, ca să călcați pe urmele Lui” (1 Petru2:21). Toți doresc să fie influenceri, dar nu modele, pentru că a fi un model înseamnă jertfă şi lepădare de sine şi doar după acestea vineînălţarea.

Există o singură Persoană și o singură carte care merită din partea noastră un Like Share și Subscribe.