Versetul zilei

Domnul este bun, El este un loc de scăpare în ziua necazului și cunoaște pe cei ce se încred în El.

Naum 1:7 (VDC)

Călăuzirea în adunare

de G. W. S. - 17 Martie 2016

Întrebări şi răspunsuri

Întrebare: Cum pot să ştiu că Duhul Sfânt este cel care vrea să mă călăuzească să rostesc o rugăciune, să propun o cântare sau să citesc un pasaj din Scriptură într-o strângere laolaltă?

Răspuns: Un fragment din evanghelia după Luca, în care Îl vedem pe Domnul în sinagoga din Nazaret, ne ajută să răspundem la această întrebare. „Şi a venit în Nazaret, unde crescuse; şi a intrat, după obiceiul Său, în ziua sabatului în sinagogă şi S-a ridicat să citească. Şi i s-a dat cartea profetului Isaia; şi, derulând cartea, a găsit locul unde era scris: ... Şi, rulând cartea, dându-i-o îngrijitorului, S-a aşezat“ (Luca 4.16-20). În aceste versete se spun cel puţin cinci lucruri despre Domnul.

1. A intrat după obiceiul Său în sinagogă: El avea bunul obicei de a fi în mod regulat acolo. Dacă dorim să fim călăuziţi de Duhul în adunare, trebuie să fim în mod regulat acolo. Nu este suficient dacă ne scuzăm lipsa de la adunare prin cuvintele: dar în duhul sunt cu fraţii care s-au strâns. Dumnezeu are nevoie de oameni, nu de duhuri.

2. S-a ridicat să citească: Aceasta mărturiseşte despre o intenţie şi despre o decizie interioară. Trebuie să ne întrebăm: Vreau eu într-adevăr să fiu un participant în slujba pentru Dumnezeu sau mai degrabă un spectator? Am venit la adunare cu hotărârea să mă las folosit de Domnul aşa cum vrea El? Îi stau la dispoziţie?

3. I s-a dat cartea profetului Isaia; Domnul nu a spus: „Dă-mi în loc de această carte, cea a prorocului Maleahi. Doresc să citesc ceva din aceea.“ El S-a adaptat ordinii şi desfăşurării strângerii laolaltă.

4. A găsit locul: El nu a închis ochii, a deschis cartea şi a citit prima propoziţie pe care i-a căzut privirea. Participarea Sa se baza pe o cunoaştere temeinică a Cuvântului lui Dumnezeu şi o aplicare a acestuia la situaţia existentă.

5. S-a aşezat: unii dintre noi n-au învăţat niciodată să se ridice, alţii în schimb n-au învăţat niciodată să se aşeze.

G. W. S.