Versetul zilei

Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari.

Luca 16:10 (VDC)

Romani 6:3-5 (F. B. Hole)

de F. B. Hole - 10 Ianuarie 2017

Romani 6:3-5

   Semnificaţia botezului – identificarea cu Hristos în moartea Lui (v.3-5)

   Suntem noi neştiutori sau neclari în această privinţă? N-ar trebui să fie aşa, pentru că faptul este făcut cunoscut în botezul creştin, un ritual care stă la începutul învăţăturilor. Ştim sau nu ştim ce însemnă botezul nostru? În botez suntem îngropaţi cu Hristos, aşa cum precizează versetul 4, iar a nu fi una cu El în îngroparea Lui ar însemna o nenorocire. De asemenea, dacă n-am fi printre acei „toţi care am fost botezaţi” (v.3), argumentul apostolului în versetele 4,5 şi-ar pierde puterea în ce ne priveşte pe noi.Şi care este semnificaţia botezului? El însemnă identificarea cu Hristos în moartea Lui. Înseamnă că suntem îngropaţi împreună cu El şi o obligaţie este asupra noastră, să umblăm în înnoirea vieţii, după cum şi El a înviat într-o stare nouă de lucruri. Acesta îi este sensul şi aceasta este obligaţia pe care el o impune, iar pierderea noastră este mare dacă n-o înţelegem. Ne temem ca nu cumva controversele cu privire la botez să fi dus la neînţelegerea semnificaţiei lui. Argumentele privitoare la botez au fost făcute într-un fel nebotezat şi nu s-a avut în vedere gândul din versetul 2, că „am murit faţă de păcat”.Botezul este totuşi un ritual, un semn exterior. El nu împlineşte ceva vital, şi milioane de persoane botezate vor fi pierdute pentru eternitate. Şi cu toate acestea faptul spre care ne îndreaptă el este vital într-un sens deplin, adică spre cruce, cum vom vedea.

   În înnoirea vieţii (v.4,5)să notăm cuvintele cu care se termină versetul 4, „înnoirea vieţii”, pentru că ele răspund într-un mod concis la întrebarea de la începutul acestui capitol. În loc de a continua în păcat, care este de fapt a continua să trăieşti vechea viaţă, avem să umblăm într-o viaţă care este nouă. Pe măsură ce înaintă, în acest capitol descoperim care este caracterul acestei vieţi noi.Botezul ne-a fost îngroparea împreună cu Hristos – ca o imagine. A fost „asemănarea morţii Lui”, şi în ea suntem identificaţi cu El. Şi aceasta, cu încrederea că vom fi identificaţi cu El în viaţa Sa de înviere. Înnoirea vieţii în care avem să umblăm este pusă în legătură cu viaţa de înviere în care Hristos este astăzi.