Reclame
Cum ai spus? „Nu produce spumă?" Nu-i rău deloc! Cuvinte ca „nu produce spumă, activează respiraţia, înviorează corpul, bun la gust, binefăcător, plăcut pentru piele" ne conduc nemijlocit în înfloritoarea agenţie germană de reclame, în birourile şi atelierele creatorilor de reclame. Acolo nu se potriveşte reclamaţia mişcătoare a filologilor naivi care se plâng că limba germană devine superficială, îşi pierde puterea şi devine săracă. Autorii de scrieri propagandistice sunt energici. Lucrează fără răgaz să dea noi impulsuri vocale. Cu un simţ sigur satisfac şi cele mai tainice ramnificaţii ale sufletului. Ştiu ce se anunţă. Mai mult decât atât, hotărâse ce trebuie să se anunţe, şi aceasta pe toate canalele şi frecvenţele.
Aşadar, stimate consumator, examinează-ţi memoria! Care din cuvintele de reclamă predominante, care dintre aceste cuvinte inventate după temperamentul autorilor de scrieri de reclamă îţi răcneşte sau îţi şopteşte blând la ureche? Care dintre ele sunt pe primul loc? Spui „nou" sau „excelent, plus, extra, dublu"? Fără îndoială, eşti pe calea bună. Acestea sunt cuvinte de reclamă cu o importanţă semnificativă. Şi „alb" ai mai spus? Simplu „alb"? Hai să examinăm şi „albul" în numeroasele sale nuanţe şi să-l supunem criticii de text! Să ne punem întrebarea: Ştiam noi odinioară ce se poate scoate din acest simplu cuvinţel „alb"? Ruşinaţi, trebuie să mărturisim că nu, noi n-am ştiut. Abia ultimii ani ne-au adus claritate asupra faptului cât de alb poate fi albul. Timpurile romantice cu „albă ca zăpada" sau „alb ca lebăda" au trecut de mult.
În sfârşit cunoaştem un alb mai alb. Ce vrei să spui? Albul cel mai alb care a existat vreodată? O, nu! Acesta a existat şi anul trecut. Ciclonul alb? Da, şi el! Dar gândeşte-te o dată la super-grozav-extra alb! Aşa de alb, că mai alb nici nu poate fi! Foarte bine! Dar trebuie să mai avanseze, să devină şi mai alb. Aşadar, în faţa concurenţei, oamenii constrâng cenuşiul din rufe să iasă, iar albul îl silesc să intre, oxigenul îl constrâng înăuntru, iar murdăria afară după motto-ul: Ca soarele şi vântul! În sfârşit, gata cu rufele cenuşii spălate lin la maşina modernă de spălat! În sfârşit avem în faţa noastră întinse la uscat rufele albe cu conţinutul de ozon al pădurilor finlandeze, cu parfumul de briză proaspătă a primăverii în fiecare cută. O, cum miroase acest alb proaspăt de pădure şi pe ce înălţimi ale albului mai vrea încă să ne ducă! Plin de presimţiri văd cum la orizont apare albul luminos cu efect glacial sau cămaşa albă ca zăpada veşnică, ce se poate purta doar cu ochelarii de soare.
Dar nu este vorba numai de culoarea albă. Ce s-ar întâmpla cu dinţii tăi fără să-i speli zilnic cu noua substanţă activă K-605? Sau vrei, ca o personalitate conştientă cum eşti tu, să te expui mirosului mirosurilor şi să iei asupra ta cusurul spălării neparfumate? Nu, ci mai bine te hotărăşti să te simţi înviorat în tot corpul. Ce-i drept, totul cu măsură, dar în mod regulat! Oameni buni, niciodată nu ne-a mers mai bine ca astăzi! Niciodată nu au fost reclamele atât de razante, atât de pline de energie ca astăzi.
Zâmbeşti? Şi eu! Dar când mă gândesc la toată zarva reclamelor, care, vrând-nevrând, ne îmbie insistent zi de zi, atunci aş dori să-i strig fiecărui organizator de reclame: „Mai fă odată pauză!" cu aceasta iar am folosit un slogan de reclamă. Chiar şi timpul liber, ce îi mai stă la dispoziţie omului agitat din zilele noastre, a devenit un loc de întâlnire al reclamelor. Sau nu s-ar putea spune mai bine un loc de momeală? Toate excitaţiile acustice şi vizuale sunt oferite, pentru ca să nu-i permită omului din zilele noastre să ajungă la un pic de linişte, să se reculeagă. să reflecteze. Pentru a-i sustrage atenţia de la acestea, nu se face deloc economie cu mijloacele băneşti. Pentru reclamă la televizor sunt cheltuite sume enorme. Câţi copii din Africa sau de altundeva ar putea fi salvaţi de la moartea prin înfometare cu suma care trebuie plătită pentru 30 de secunde de emisie la televiziune?
Iar ţie personal, doresc să-ţi dau un sfat bine intenţionat: Mai fă odată pauza cu multele distrageri! Vino-ţi în fire odată! Ce-ar fi să încerci ca astă-seara să nu apeşi pe butonul de la radio sau televizor lăsându-te îmbiat cu reclame şi în loc de aceasta ai pune mâna pe o carte bună şi ai citi?
Ce-ar fi dacă ai lua odată în mână Biblia, să citeşti şi să te inspiri de acolo? În această carte vei găsi mari surprize pentru tine! Ce-i drept, pe dinafară nu arată atât de atrăgătoare, este chiar simplă şi modestă. Însă Biblia conţine aur curat, comori nepreţuite. Fiecare minut ce îl petreci cu Cuvântul lui Dumnezeu nu este risipit.
Dumnezeu poate şi doreşte să-ţi descopere tot mai mult din Cuvântul Său, făcându-l nespus de preţios pentru tine. Roagă-te ca şi regele David: „Deschide-mi ochii, ca să văd lucrurile minunate ale legii Tale!" (Psalmul 119.IX). Atunci vei observa că această carte ţi se adresează în mod sincer şi cu cele mai bune intenţii. Conţinutul sumar al mesajului ei este următorul :
Eşti un păcătos şi de aceea Dumnezeu trebuie să te condamne, pentru că El este drept şi nu trece cu vederea păcatul (Romani 3.10-12 Apocalipsa 1 N; Evrei 10.31).
Dumnezeu este dragoste (1 Ioan 4.8-10). El vrea şi poate să-ţi ierte toate păcatele, pentru că unicul Său Fiu, Domnul Isus Hristos, a luat pedeapsa asupra Lui, ispăşind vina în locul tău. Acest fapt este valabil pentru oricine îşi mărturiseşte vina în faţa lui Dumnezeu şi crede că Mântuitorul Isus a împlinit totul pe crucea de pe Golgota.
Celui care ÎI primeşte pe Hristos şi îl urmează îi sunt promise pacea cu Dumnezeu şi o ţintă minunată. Care este răspunsul tău la această ofertă făcută de Dumnezeu?