Versetul zilei

Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari.

Luca 16:10 (VDC)

Osea 12 - William Kelly

de William Kelly - 22 Martie 2016

Osea 12

Osea 12 continuă cu mustrarea lui Efraim și îl acuză pe Iuda că L-a ofensat. Astfel, Iacov este prezentat nu numai ca neascultător în fiii săi, ci ca fiind personal obiect al planurilor divine, pentru ca prin exemplu lui să dea în prezent sfaturi poporului. Un apel extrem de interesant este unde Yahve face apel nu atât la conștiința poporului Său, nu atât făcându-le cunoscut cât de mult Îl doare că îi lovește, ci îi îndeamnă stăruitor să-și amintească de îndurările de care a avut parte părintele lor Iacov în trecut, ca ele să fie lecții pentru fiii lui. Câte suflete oare nu au fost întoarse la Dumnezeu când și-au amintit de bucuriile pe care le-au gustat odată și pe care le-au uitat demult? Yahve va folosi orice mijloace pentru a face ca poporul Său să se întoarcă la El. Astfel, aici le amintește de Iacov. „Efraim se hrăneşte cu vânt“ – ce nebunie! „Și urmăreşte vântul de răsărit“ – exact cel mai uscat și mai fierbinte dintre toate. „Toată ziua înmulţeşte minciunile şi pustiirea“ – rele înșelătoare care își au răsplata și acum și în final. „Și ei fac legământ cu Asiria, şi untdelemnul este dus în Egipt“. Le-ar place din nou să atragă favorurile celor puternici, dar inima lor plină de înșelăciune, călcarea legământului și faptul că ei căutau să câștige de partea lor Egiptul dând daruri, i-a făcut pe asirieni să le fie și mai vrăjmași, astfel încât eforturile de a folosi o putere împotriva celeilalte nu au reușit. Așa ceva este nevrednic de un om, cu atât mai nevrednic este pentru poporul lui Dumnezeu!

„Domnul are o controversă şi cu Iuda şi va cerceta pe Iacov după căile lui; îi va răsplăti după faptele lui“. Nu numai Efraim ci și Iuda era pe aceeași cale, chiar dacă nu ajunsese încă la fel de departe. Aceasta oferă prilejul de a aminti legătura dintre ei prin aceea că au un strămoș comun. „În pântece, el a apucat călcâiul fratelui său şi în tăria lui s-a luptat cu Dumnezeu“. Chiar de la început Iacov a acţionat pentru a-l înlătura pe fratele său, chiar înainte de a se fi dezvoltat caracterul lui, dar, pe de altă parte, Dumnezeu amintește ce a făcut harul când i-a dat putere peste ceea ce era el în slăbiciunea lui naturală. Când a fost lovit în tendonul de la coapsă el a fost întărit de Dumnezeu pentru a învinge îngerul și a căpătat numele care este garanția binecuvântărilor harului și a victoriei seminței lui Avraam. „Da, s-a luptat cu Îngerul şi a învins; el a plâns şi i-a făcut cerere“. Cum? Să fie acela omul care tremura și plângea de teama lui Esau? Același om, cu aceeași ocazie, când avea o mulțime de planuri, deși nu fără rugăciune, alarmat de venirea lui Esau, a învățat că harul este suficient și că puterea aceasta se arată desăvârșită în slăbiciune. „L-a găsit în Betel şi acolo El a vorbit cu noi, chiar Domnul Dumnezeul oştirilor; Domnul este amintirea lui. Iar tu, întoarce-te la Dumnezeul tău! Păzeşte îndurarea şi judecata şi aşteaptă pe Dumnezeul tău neîncetat!“ Ce reproș care seacă găsim în versetele 7 și 8! „El este negustor (Canaan), în mâna lui sunt cântare ale înşelăciunii; îi place să asuprească. Şi Efraim a zis: «Totuşi am ajuns bogat, mi-am dobândit avere; în toate ostenelile mele nu vor găsi nici o nelegiuire sau păcat»“.

În versetul 9 Yahve leagă eliberarea lui Israel din Egipt cu îndurarea pe care o va arăta în ceea ce este ilustrat prin sărbătoarea corturilor, iar în versetul 10 El le reamintește de această mărturie extraordinară când ei erau ruinați din cauză că încălcaseră legea și Îl părăsiseră pe El; în versetul 11 El le pune înainte starea lor jalnică și mărturia falimentară prin idolatria lor. Apoi, în versetul 12, Iacov este încă o dată prezentat ca pentru a-i mustra: cel care a fugit în slăbiciune, dar a slujit cu fidelitate – trist contrast cu fiii săi. Cu toate că prin cuvântul și puterea lui Dumnezeu fusese scos din Egipt, Efraim L-a provocat la mânie și de aceea Domnul avea să lase vina sângelui să se abată asupra lui și să-i răsplătească.