Versetul zilei

„Să-ți respecți tatăl și mama“ este prima poruncă însoțită de o promisiune „ca să-ți fie bine și să ai viață lungă pe pământ!“.

Efeseni 6:2-3 (NTR)

Matei 5:1-12 (F. B. Hole)

de F. B. Hole - 11 Ianuarie 2017

Matei 5:1-12

    Principiile împărăţiei; ce fel de oameni vor avea parte de ea (vers. 1-10)

    Atunci Domnul a început să vorbească ucenicilor Săi, deşi în prezenţa mulţumii, învăţându-i principiile împărăţiei. Mai întâi de toate le-a arătat ce fel de oameni vor avea parte de împărăţie şi se vor bucura de beneficiile ei. În împărăţiile oamenilor de astăzi, un om are nevoie din plin de încredere în sine şi neruşinare dacă vrea să aibă succes, dar tocmai starea opusă se potriveşte împărăţiei cerurilor. Aceasta se spunea şi în Vechiul Testament: de exemplu în Psalmul 37.11. Totuşi Domnul dă aici o vedere mai largă a acestui fapt. El ne dă în linii generale o imagine morală a rămăşiţei credincioase care în final va intra în împărăţie.

    Fericirile (vers. 3-10)

    El menţionează opt lucruri, începând cu sărăcia în duh şi sfârşind cu persecuţia, şi este o succesiune în ordinea lor. Pocăinţa produce sărăcie în duh, şi de aici trebuie să pornească toate. Apoi vine plânsul şi blândeţea determinate de o adevărată părere despre tine însuţi, urmate de o sete pentru dreptate care se găseşte numai în Dumnezeu. Apoi, plin de acestea, cel sfânt începe să arate însăşi caracterul lui Dumnezeu – îndurare, curăţie, pace. Dar lumea nu-L vrea pe Dumnezeu, nici caracterul Său, de aceea persecuţia închide lista.

    Ferice de voi (vers. 11, 12)

    Fericirea văzută în versetele 3-10 va fi în întregime realizată în împărăţia cerurilor, când este stabilită pe pământ. În fiecare fericire, în afara celei din urmă, cel fericit este descris într-un fel impersonal; în versetele 11 şi 12 Domnul vorbeşte personal ucenicilor Săi. „Ferice de cei“ din versetul 10 se schimbă în „fericiţi sunteţi voi“ în versetul 11; şi acum, vorbind ucenicilor Săi, răsplata este promisă în cer. El ştia că aceşti ucenici ai Săi aveau să treacă într-o lumină mai clară, El începea să arate unele din lucrurile noi care aveau să vină în curând.Schimbarea din aceste două versete este izbitoare şi de folos să arate caracterul „Predici de pe Munte“, în care Domnul face rezumatul învăţăturii Sale şi o pune în legătură cu lucrurile de altădată date prin Moise. În Ioan 13-16, porţiune pe care o putem numi „Predica din camera de sus“, Îl vedem cum Îşi dezvoltă învăţătura şi o pune în legătură cu lumina deplină pe care o va da când va veni Duhul Sfânt.În persecuţia din cauza Lui, ucenicii aveau să fie binecuvântaţi şi ei aveau să recunoască acest lucru şi să se bucure. În mod natural noi dăm înapoi în faţa persecuţiei, însă istoria dovedeşte adevărul acestor cuvinte. Cei care sunt identificaţi cu Hristos pe deplin şi cu îndrăzneală au să sufere, dar sunt susţinuţi şi răsplătiţi; în timp ce aceia care încearcă să se ferească de persecuţie prin compromis, sunt lipsiţi de orice recompensă şi sunt nenorociţi.