Versetul zilei

Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mari și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari.

Luca 16:10 (VDC)

Matei 15:1-6 (F. B. Hole)

de F. B. Hole - 11 Ianuarie 2017

Matei 15:1-6

Gândirea fariseică (vers. 1-2)

    În scena aceasta plăcută se introduc nechemaţi nişte cărturari şi farisei de la Ierusalim cu nemulţumirea şi întrebarea lor cu privire la neţinerea în seamă de către ucenici a tradiţiei bătrânilor referitoare la spălarea mâinilor. Să ne imaginăm scena. Fiul lui Dumnezeu făcând vindecări celor din jur în plinătatea harului divin, iar aceşti oameni cu totul orbi faţă de ce se întâmplă, vin cu rânduielile lor. Orbiţi de tehnica legii lor, ei nu puteau observa harul divin care lucra cu putere. O astfel de mentalitate ar părea de necrezut, dacă n-am vedea aceeaşi trăsătură arătându-se astăzi din partea gândirii fariseice, care încă se ocupă cu amănunte de felul acesta, bazate pe tradiţie şi pe obiceiuri comune, şi nu pe simplul Cuvânt al lui Dumnezeu.

Deosebirea dintre porunca lui Dumnezeu şi tradiţie (vers. 3-6)

    Răspunsul dat de Domnul acestor oameni subliniază diferenţa dintre „porunca lui Dumnezeu“ şi „tradiţia voastră“ (vers. 3). Aceste tradiţii ale bătrânilor erau explicări, amplificări şi deducţii scoase din lege de către învăţători respectaţi de altădată. Ele stăpâneau minţile fariseilor şi întunecau cu totul legea lui Dumnezeu; în felul acesta ei călcau legea ca să ţină tradiţia lor. Domnul le-a spus acest lucru şi le-a dat şi o ilustrare, cu privire la porunca a cincea. Tradiţia lor cu privire la daruri, care se spunea că au fost consacrate lui Dumnezeu, anula cu totul această poruncă. Iudeii „evlavioşi“ şi „ortodocşi“ de astăzi îşi au mintea plină de Talmud, care este format din astfel de tradiţii şi este ca o perdea care le învăluie mintea, să nu vadă adevăratul cuvânt al lui Dumnezeu.Să fim atenţi să nu cădem într-o cursă asemănătoare. Putem fi mulţumitori pentru folosul învăţăturile slujitorilor lui Dumnezeu, însă folosindu-le, suntem conduşi înapoi de izvor, la Scriptura însăşi. N-ar fi greu să schimbăm învăţăturile celor mai buni slujitori ai lui Dumnezeu într-un fel de Talmud. Atunci am avea un fel de perdea de ceaţă care ne-ar ascunde Cuvântul curat al lui Dumnezeu, întocmai cum Talmudul orbeşte mintea iudeilor faţă de sensul real al Vechiului Testament.