Versetul zilei

Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veșnică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți.

1 Petru 5:10 (VDC)

Matei 13:10-17 (F. B. Hole)

de F. B. Hole - 11 Ianuarie 2017

Matei 13:10-17

Tainele împărăţiei, ascunse celor necredincioşi (vers. 10-17)

    Ucenicii erau puşi în încurcătură de schimbarea aceasta a vorbirii în parabole. Întrebarea lor a reuşit să obţină de la Domnul faptul că El a luat acest fel de a-i învăţa pentru ca tainele sau secretele împărăţiei cerurilor să fie ascunse de mulţimea celor necredincioşi şi să fie descoperite numai celor care credeau. Cei care respinseseră pe Domnul în necredinţa lor îşi închiseseră ochii faţă de adevăr. Acum El le vorbea în parabole, pentru ca ei să fie lăsaţi în necredinţa lor. În felul acesta profeţia lui Isaia avea să se împlinească în ei. Aceeaşi profeţie este citată de Ioan în evanghelia lui (cap. 12.40). Este citată şi de apostolul Pavel a treia oară şi ultima, în capitolul de încheiere a Faptelor. Era chiar lucrarea cârmuirii lui Dumnezeu. Pentru cei credincioşi parabolele sunt foarte instructive şi, aşa cum spune versetul 17, ele au ajutat să fie făcute cunoscute ucenicilor lucruri dorite dar niciodată văzute de profeţi şi de oameni drepţi din zilele de mai înainte.

Cele două împărţiri ale parabolelor: 4 manifestări exterioare ale împărăţiei şi 3 care arată realitatea lăuntrică şi mai ascunsă

    Totuşi chiar ucenicii aveau nevoie de explicarea pe care o dădea Domnul, pentru a înţelege parabola semănătorului; şi, după ce le-a dat-o, El a continuat să rostească alte trei parabole în auzul mulţimii. Numai când a dat drumul mulţimilor, S-a retras în casă cu ucenicii Săi şi le-a dat explicarea celei de a doua parabole. Este evident deci că primele patru au fost rostite în public şi se refereau la manifestările exterioare ale împărăţiei – în timp ce ultimele trei au fost rostite numai către ucenici şi ele se referă la realitatea lăuntrică şi mai ascunsă.