Versetul zilei

Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veșnică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți.

1 Petru 5:10 (VDC)

Filipeni 4:6-7 (F. B. Hole)

de F. B. Hole - 29 Octombrie 2016

Filipeni 4:6-7

Orice lucru adus în rugăciune; răspunsul, pacea lui Dumnezeu (4.6,7)

De asemenea sunt felurite încercări şi griji ale vieţii, lucruri care au tendinţa să ne umple inimile cu anxietate. În privinţa acestora, rugăciunea este resursa noastră. Trebuie să aducem mulţumiri împreună cu rugăciunile noastre, pentru că trebuie să fim întotdeauna atenţi la îndurările abundente din trecut. Iar întinderea rugăciunilor noastre este limitată numai de cuvântul „orice”.

Scriptura ne invită să facem din orice lucru un subiect de rugăciune şi să facem cunoscut lui Dumnezeu cererile noastre, cu toată libertatea. Nu este garanţie, trebuie să notăm acest lucru, că nu se va da întotdeauna exact ce cerem. Înţelegerea de către noi a lucrurilor este foarte limitată şi în consecinţă cerem deseori ceea ce, dacă ni s-ar dărui, n-ar fi nici spre gloria lui Dumnezeu, nici pentru binele nostru. Ceea ce ne este garantat este că inimile şi minţile noastre vor fi păzite de pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere. Mereu, după ce creştinii au trecut prin încercări de care se rugaseră zadarnic să fie scutiţi, îi vedem privind înapoi şi spunând: „Mă minunez de mine însumi”. Nu pot să înţeleg cum am trecut printr-o încercare atât de grea şi am fost ridicat totuşi deasupra ei cu atâta pace”.

„Pacea lui Dumnezeu” trebuie deosebită de „pacea cu Dumnezeu” despre care citim în Romani 5.1. Aceea este pacea în relaţia noastră cu Dumnezeu, care vine din cunoaşterea că am fost îndreptăţiţi înaintea Lui. Aceasta este pacea cu un caracter asemenea păcii lui Dumnezeu, care ne umple inimile când după ce I-am încredinţat Lui totul în rugăciune, ne încredem în dragostea şi înţelepciunea Sa pentru binele nostru şi în consecinţă nu ne îngrijorăm de nimic.

Rugăciunea în Numele lui Hristos

De asemenea este bine să facem deosebire între rugăciunea aşa cum este prezentată în acest pasaj şi cum este prezentată în Ioan 14.13,14. Acolo Domnul vorbea îndeosebi grupului apostolic, în caracterul lor ca reprezentanţi pe care El îi lăsa după El în lume şi El le dă puteri depline în ce priveşte rugăciunea în Numele Lui. Sensul cuvintelor „în Numele Meu” este „ca reprezentaţi ai Mei”. Rugăciunea aceasta în Numele Lui este un lucru plin de răspundere şi solemn. Fiecare cec scris în adevăr în Numele Său va fi plătit de Banca Cerului. Trebuie numai să fim foarte atenţi să nu scriem cecuri pentru scopuri pur personale, scuzându-le că sunt în Numele Său. Aceasta ar fi un fel de însuşire greşită a unor fonduri. Şi să ne amintim că în Banca Cerului se vede foarte clar care cec este în adevăr în Numele Său şi care nu.

De asemenea, deşi sunt o mie şi una de lucruri în vieţile noastre pe care cu greu le-am prezenta lui Dumnezeu în rugăciune ca fiind direct în legătură cu Numele şi interesele lui Hristos, totuşi avem libertatea deplină să le prezentăm lui Dumnezeu, şi în adevăr aşa cum suntem îndemnaţi să facem. Iar dacă aşa facem, ne vom bucura de pacea lui Dumnezeu. Putem să nu ne îngrijorăm de nimic, în măsura în care ne rugăm pentru orice şi suntem recunoscători pentru toate.