Bruce Anstey - Un rezumat al cărții Proverbe - Capitolul 6
de Stanley Bruce Anstey - 28 August 2023
-
Categorii:
- Proverbe - Bruce Anstey
Capitolul 6
Cum să ne ferim de lipsuri financiare
Pe măsură ce tânărul îmbătrânește și se pregătește să intre în câmpul muncii, unde își va câștiga existența, i se dau câteva principii utile despre cum să se descurce cu banii. Nu am întâlnit niciodată un tânăr care să nu-și dorească să aibă succes, dar, pentru a avea succes, el trebuie să aibă câteva principii solide în ceea ce privește gestionarea banilor. În acest capitol (6), el este avertizat cu privire la trei lucruri pe care trebuie să le evite în mod deosebit și care l-ar putea duce la ruină financiară.
Evită a te pune garant (versetele 1-5)
"Fiul meu, dacă te-ai pus garant pentru aproapele tău, dacă ai bătut palma cu un străin, ești prins în cursă prin cuvintele gurii tale, ești înlănțuit de cuvintele gurii tale; fă aceasta acum, fiul meu, și eliberează-te, pentru că ai căzut în mâna aproapelui tău: du-te, smerește-te și insistă pe lângă aproapele tău. Nu da somn ochilor tăi, nici ațipire pleoapelor tale. Eliberează-te, ca o căprioară din mâna vânătorului și ca o pasăre din mâna păsărarului" (Prov. 6:1-5).
În primul rând, este instruit să nu aibă datorii - fie că este vorba de o datorie personală, fie că este răspunzător pentru datoria altcuiva. (Un "garant" înseamnă a se face pe sine răspunzător pentru datoria altei persoane.) "Aproapele tău" în această situație ar putea fi vecinul tău care vrea să fii cosemnatar pentru el la o achiziție pe care vrea să o facă. "Străinul" ar fi compania de împrumuturi căreia ar trebui să îi oferiți garanția prin semnătura dumneavoastră. Dacă tânărul ar ajunge vreodată într-o astfel de situație, el trebuie să iasă din ea cât mai repede posibil. Lecția de aici este cât se poate de clară: nu vă faceți niciodată răspunzător personal pentru orice datorie, fie că este vorba de propria datorie sau de cea a altcuiva.
Mulți au ajuns la ruină financiară din cauza "capcanei creditelor". Una dintre cele mai periculoase "capcane" este un card de credit. Nu spun că nu ar trebui să aveți unul, dar trebuie să înțelegem că dobânzile și penalitățile se pot aduna mai repede decât vă puteți imagina. Cardurile de credit sunt la îndemână pentru comoditate și pentru urgențe, dar trebuie să fim atenți pentru a evita capcana "banilor de plastic". Este remarcabil faptul că toate referirile din Scriptură la împrumutul de bani sunt negative! Mulți oameni ajung în situații financiare nebunești sprijinindu-se pe sistemul de credit al acestei lumi atunci când sunt tineri și, înainte ca abia să fi început viața lor, au în față ani de muncă pentru a se elibera de încurcături.
Evită să cheltuiești tot câștigul (versetele 6-8)
În strânsă legătură cu acumularea de datorii este cheltuirea a tot ceea ce se câștigă. Acest lucru, desigur, nu este recomandabil și demonstrează o mare lipsă de autocontrol. Pentru a preda lecția de a economisi ceea ce muncește, tânărul este îndrumat către furnică. "Mergi la furnică, leneșule, ia seama la căile ei și fii înțelept; ea, care nu are nici o căpetenie, supraveghetor sau conducător, își pregătește pâinea vara și își adună hrana la seceriș" (Prov. 6:6-8). Cele două semne remarcabile ale furnicii sunt industria și păstrarea a ceea ce a muncit. Există perioade în care a face bani poate fi mai favorabil (adică "vara" și "secerișul") și vor exista perioade în care va fi mai dificil (iarna). Furnica muncește din greu în perioadele favorabile și economisește în vederea celorlalte perioade.
Hărnicia și economisirea sunt necseare (versetele 9-11)
Nu este nimic rău în a munci din greu, iar persoana care muncește din greu va merge cu siguranță înainte în viață (Prov. 22:29). Din nefericire, unii oameni sunt leneși fără motivația de a munci. Ei par să aibă întotdeauna o scuză pentru a explica de ce nu se pot ridica și munci (Prov. 26:13-16).
Cu toate acestea, succesul este mai mult decât a munci din greu. Un al doilea lucru pe care îl putem învăța de la furnică este că trebuie să depozităm ceea ce muncim. Acest lucru înseamnă că trebuie să fim economi și frugali. Furnica nu ne învață să strângem averi pentru noi înșine (Prov. 23:4-5), ci că trebuie să avem bun simț în gestionarea banilor pe care i-am câștigat. Trebuie să existe un echilibru; o regulă generală este să fim economi față de noi înșine și generoși față de alții (Ef. 4:28; 2 Cor. 9:7). Nebunul, pe de altă parte, este extravagant. El cheltuiește tot ceea ce câștigă (Prov. 21:20).
Pentru a economisi bani este nevoie de disciplină. Timpul pentru a începe să exercite acest tip de autocontrol este în tinerețe. Mulți oameni își irosesc jumătate din viață până să își dea seama că trebuie să economisească, astfel pierzând timp prețios. Dacă o persoană ar economisi 1 dolar pe zi (banii cu care vă cumpărați băutura răcoritoare de după-amiază) cu o dobândă de 8%, în decursul vieții sale de aproximativ 70 de ani ar avea 1.190.012 $ - peste un milion de dolari! Realitatea solemnă aici este că, dacă ai deja 20 de ani, ai pierdut 20 de ani și îți mai rămân doar 50 de ani, dacă Domnul nu vine în timpul acela. Economisind 1 dolar pe zi timp de 50 de ani, cu o dobândă de 8%, veți obține 237.952 de dolari. Aceasta este o diferență mare! Dacă, însă, economisești 5 dolari pe zi (150 de dolari pe lună) cu o dobândă de 6% timp de 50 de ani, ai avea 1.949.762 de dolari - aproape două milioane de dolari! Și, economisind doar 5 dolari pe zi, în cele mai multe cazuri, o persoană ar avea încă destulă energie pentru a o folosi pentru Domnul și pentru alții (Gal. 6:10). Scopul nostru aici nu este de a stârni lăcomia și râvna oamenilor, ci de a ne face un punct de vedere de a fi atenți cu banii noștri. Mesajul evident este următorul: Cu cât se începe mai repede, cu atât mai bine.
Adevărul este că lipsa acestor două lucruri (disciplina și economisirea) aduce în cele din urmă sărăcia - "și sărăcia ta va veni ca un hoț" (Prov. 6:9-11).
Evitați înșelătoria (versetele 12-15)
A fi înșelat de un escroc - "un om al lui Belial" - este un alt lucru care poate duce o persoană la ruină financiară. Trebuie să fim atenți în toate relațiile noastre cu oamenii din această lume, fie că este vorba de afaceri sau de relațiile noastre private. Tânărului i se oferă o descriere a caracterului unei astfel de persoane pe care trebuie să o evite (Prov. 6:12-15). Așa cum trebuie să discearnă caracterul unei femei rele, el trebuie să știe să citească indicele caracterului unui om rău. Din Scriptură reiese clar că nu trebuie să să batem palma (să facem afaceri) cu un necredincios sau cu cineva care nu trăiește pentru a-L mulțumi pe Domnul (2 Cor. 6:14-17). Astfel de încurcături pot duce la multă suferință și chiar la ruină financiară.
Șapte păcate capitale (versetele 16-19)
Alte semne revelatoare ale unei astfel de persoane sunt date în șapte păcate care marchează o persoană care nu umblă cu Domnul (Prov. 6:16-19).
Realitatea guvernării lui Dumnezeu - Imoralitatea sexuală (versetele 20-23)
Ultimele două lecții au legătură cu imoralitatea sexuală. Prima pune accentul pe realitatea judecății guvernamentale a lui Dumnezeu resimțită în viața cuiva. Începe cu tatăl și mama care îl roagă pe tânăr să nu renunțe la lucrurile pe care l-au învățat. "Fiul meu, păzește porunca tatălui tău și nu părăsi învățătura mamei tale" (Prov. 6:20-23). El trebuie să lege ceea ce a învățat de "gâtul" său, iar acestea îl vor "ține" pe cale.
Versetele 27-29
Dacă le va părăsi învățătura, i se reamintește de lucrarea inevitabilă a judecății guvernamentale a lui Dumnezeu în viața sa. Se arată că o întâlnire cu o "femeie rea" și păcatele curviei și adulterului au repercusiuni în viața cuiva. "Poate un om să ia foc în sân și să nu-i ardă hainele? Poate cineva să umble pe cărbuni aprinși și să nu-și frigă picioarele? Așa și cel care intră la soția aproapelui său: oricine se va atinge de ea nu va fi nevinovat" (Prov. 6:27-29). Persoana care comite adulter este lipsită de bun simț și se distruge pe sine din punct de vedere social, spiritual și moral și, poate, chiar fizic (Prov. 6:32).
Realitatea este că "va căpăta o rană și dispreț și nu i se va șterge rușinea" (Prov. 6:33).