Interpretarea cea mai frecventă a acestui proverb este că dacă-ţi vei educa copilul cum trebuie (pe calea pe care trebuie s-o urmeze), îi va merge bine în viaţă. Desigur, există şi excepţii, dar regula rămâne în picioare. Henry Beecher face următoarele remarci:
Nu e greu să faci un copil sau un copac să crească drept, dacă îi îndrumi cum trebuie la o vârstă timpurie. Dar nu e deloc uşor să încerci să-i îndrepţi mai târziu, după ce au crescut strâmb.
Susannah Wesley, mama lui Charles, John şi 15 alţi copii, a aplicat următoarele reguli în creşterea lor:
(1) Supune încăpăţânarea unui copil şi astfel vei colabora cu Dumnezeu în salvarea sufletului său.
(2) Învaţă-l să se roage de îndată ce a învăţat să vorbească.
(3) Nu-i da nici unul din lucrurile pe care se smiorcăie să le primească, ci numai ceea ce-i este de folos şi doar acele lucruri pe care le-a cerut cuviincios.
(4) Pentru a-l ajuta să nu mintă, nu pedepsi nici o greşeală pe care a mărturisit-o de bună voie. Dar nu permite niciodată ca o faptă păcătoasă sau un act de răzvrătire să treacă neobservate.
(5) Elogiază şi răsplăteşte purtarea bună.
(6) împlineşte cu stricteţe toate promisiunile pe care i le-ai făcut copilului tău.
Proverbul acesta mai poate fi înţeles şi ca o încurajare pentru părinţi, să-şi educe copiii în funcţie de talentele naturale cu care au fost înzestraţi, mai degrabă decât să-i forţeze să se pregătească pentru profesii sau meserii pentru care nu au nici o înclinaţie înnăscută. Astfel, în opinia lui Kidner, versetul 6 ne învaţă să respectăm individualitatea copilului, vocaţia sa, nu însă şi îndărătnicia sau încăpăţânarea sa.
Totodată proverbul ar mai putea constitui un avertisment în sensul că dacă-ţi vei creşte copilul pe calea dorită de el, îl vei răsfăţa în continuare, făcându-l sa devină egoist în anii ce vor veni. Jay Adams scrie: Versetul nu constituie o promisiune, ci un avertisment pentru părinţi că dacă îi vor permite copilului să se educe singur, ca să spunem aşa, după propriile sale dorinţe (deci permisiv), atunci să nu se aştepte ca el să dorească să-şi modifice aceste tipare comportamentale mai târziu în cursul vieţii sate. Copii se nasc păcătoşi şi atunci când li se permite să dea curs dorinţelor lor proprii, vor deprinde năravuri şi reflexe păcătoase. Ideea de bază din acest verset este că atari tipare comportamentale se înrădăcinează şi mai mult atunci când au fost întipărite în copil la o vârstă fragedă.