„Dacă dorinţele ar fi cai, cerşetorii ar putea încăleca pe ele" spune un proverb în engleză. Multe sunt dorinţele celui leneş, dar nu e de ajuns să dorească. „A dori ceva, fără a depune efortul de a-l obţine, este o mare zădărnicie," spune o altă zicătoare în engleză. Omul harnic îşi dă silinţele să-şi ducă la bun sfârşit lucrarea începută şi să pună pâine pe masa familiei sale. Principiul este valabil şi atât în chestiunile vremelnice, cât şi în cele spirituale, după cum arată Bosch:
Se spune că lui Adam Clark i-a trebuit 40 de ani să-şi scrie comentariul asupra Scripturii, sir Noah Webster a trudit 36 de ani pentru a-şi compune dicţionarul ce-i poartă numele. De fapt a traversat oceanul de două ori, pentru a-şi strânge materialele necesare asigurării unui mare grad de acurateţe operei sale. Milton se scula în fiecare dimineaţă la ora patru pentru a avea suficient răgaz să-şi compună şi să rescrie versurile, care sunt cotate printre cele mai alese din literatura universală. Gibbon a petrecut 26 de ani cu redactarea monumentalei sale lucrări Tiu-Decline and Fall of the Roman Empire (Declinul şi căderea imperiului roman), care se remarcă printr-o excepţională muncă de cercetare minuţioasă şi neobosită consacrare din partea autorului. Bryant şi-a rescris una din capodoperele sale poetice de o sută de ori, înainte de a o publica, pentru a se asigura că a realizat gradul maxim posibil de frumuseţe şi perfecţiune expresivă. Oamenii aceştia au găsit o plăcere imensă în munca lor, fiecare din ei punând în joc toate energiile în vederea împlinirii scopului avut în vedere, indiferent cât de dificilă a fost lucrarea sa.
Cei mai fericiţi şi mai productivi oameni sunt cei ce trudesc cu hărnicie în folosul omenirii şi pentru slava lui Dumnezeu.