Versetul 7 nu înseamnă că Dumnezeu creează „răul" moral, cum au susţinut unii, bazaţi pe versiunea King James şi pe alte traduceri mai vechi.
Delitzsch scoate în evidenţă faptul că Marcion, ereticul aşa-zis creştin din perioada bisericii primare, precum şi Valentinienii eretici şi alte secte gnostice, au maltratat acest text, pe baza căruia au răspândit doctrina falsă conform căreia Dumnezeul Vechiului Testament ar fi „o altă fiinţă faţă de Dumnezeul Noului [Testament]."
Ocupându-se de problema răului (inclusiv, evident, cea a calamităţii), Delitzsch continuă: „Negreşit răul ca act nu este lucrarea directă a lui Dumnezeu, ci lucrarea spontană a unei creaturi înzestrate cu libertate."
În contextul actual sunt prezentate contrastele dintre lumină şi opusul acesteia, întunericul; între pace şi contrariul ei, calamitatea. Se spune adesea că Dumnezeu creează despre ceea ce, de fapt. El doar îngăduie. Unii cred că lumina şi întunericul se referă la două principii pe care persanii le îmbrăţişau cu patos, ca pe doi zei aflaţi în permanent conflict. (Alţii spun că nu există probe din care să reiasă că Cirus ar fi fost urmaş al acestei religii.) Pe măsură ce Cirus înainta în campaniile sale militare, pentru Israel acest lucru însemna pace, pe când pentru duşmanii Israelului aceasta era o calamitate, în timp ce Dumnezeu superviza întreaga operaţie.