Paştele trebuie serbat în ziua a paisprezecea a lunii întâi iar Sărbătoarea Corturilor în ziua a cincisprezecea a lunii a şaptea. Nu se menţionează Sărbătoarea Rusaliilor, Sărbătoarea Trâmbiţelor sau Ziua Ispăşirii. În lumina tuturor acestor ritualuri şi zile sfinte, ce recunoscători trebuie să fim noi pentru lucrarea înlocuitoare adusă odată pentru totdeauna de Cristos pentru noi!

Jertfele din timpul Mileniului

În Ezechiel 43:20,26; 45:15, 17 despre unele din jertfe ce vor fi aduse în timpul Mileniului se spune clar că vor fi în scopul ispăşirii. Cum putem reconcilia atunci acest text cu cel de la Evrei 10:12: „Dar Omul acesta, după ce a adus o singură jertfă pentru păcate pe veci, S-a aşezat la dreapta lui Dumnezeu." Sau Evrei 10:18: „Dar acolo unde este iertare de păcate, nu mai este jertfă pentru păcat."?

În sensul pe care-l are în VT, termenul „ispăşire" (textual „acoperire") nu înseamnă niciodată îndepărtare a păcatelor. Evrei 10:4 ne aminteşte că „...nu este posibil ca sângele taurilor şi al caprelor să îndepărteze păcatele." Mai degrabă jertfele au fost o amintire anuală a păcatelor (Evrei 10:3). Ce a însemnat atunci atonement (ispăşire)? A însemnat că jertfele produceau o curăţie exterioară, ceremonială. Ele le confereau oamenilor o purificare rituală, învrednicindu-i să se apropie ca închinători în părtăşie cu Dumnezeu. Jertfele făceau ispăşire chiar pentru lucruri inanimate, cum ar fi altarul (Exod 29:37), unde nu se punea problema iertării de păcate. Tot ce înseamnă este că altarul era curăţit din punct de vedere ceremonial şi astfel devenea potrivit pentru lucrarea lui Dumnezeu.

Când citim despre iertarea de păcatul neintenţionat în legătură cu ispăşirea (Levitic 4:20), aceasta nu poate să însemne decât îndepărtarea întinării ceremoniale, pentru ca persoana să se poată apropia la închinare.

În zilele noastre termenul atonement (ispăşire) a căpătat un sens mult mai larg şi mai profund. Este folosit, de pildă, pentru a descrie lucrarea jertfitoare a lui Cristos prin care păcatele noastre sunt îndepărtate iar noi suntem împăcaţi cu Dumnezeu. Dar nu are niciodată sensul acesta în Biblie. (La Romani 5:11 în traducerea KJV, termenul atonement (ispăşire) ar fi trebuit să fie înlocuit cu reconciliation (împăcare) ca în NKJV şi în alte versiuni.)

Jertfele în istoria Israelului îndreptau privirile spre jertfa perfectă şi completă a lui Cristos. Jertfele din timpul Mileniului vor comemora lucrarea Sa de pe Calvar. Ele vor fi memoriale pentru Israel cum este Cina Domnului pentru noi. Pasajele din Evrei nu exclud nici o ceremonie de aducere de jertfe în viitor. Dar ele insistă că nici un fel de jertfe viitoare nu vor putea fi în stare să se ocupe în mod eficace de păcate, după cum n-au putut să o facă nici în trecut.